30 min.
205 min.
235 min.
Szybkie i łatwe bajgle wyrabiane w automacie do chleba, następnie obgotowane i pieczone w piekarniku. Wierzch można posypać czym tylko się chce! Na przykład niektórzy lubią posypać je makiem, otrębami lub sezamem.
Składniki:
- 1 szklanka(235 ml) ciepłej wody (45°C)
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 3 szklanki (400 g) mąki chlebowej
- 2 i 1/4 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
Przygotowanie:
1Wodę, sól, cukier, mąkę i drożdże umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Nastawić na wyrabianie ciasta.
2Po zakończeniu cyklu wyłożyć ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię. W tym czasie w dużym garnku zagotować 2800 ml wody i wsypać 3 łyżki cukru.
3Podzielić ciasto na 9 równych części i z każdej z nich uformować małą kulkę. Kulkę spłaszczyć i przedziurawić środek kciukiem. Kręcić ciastem wokół palca lub kciuka, aby powiększyć otwór i wyrównać ciasto wokół otworu. Nakryć ściereczką i pozwolić odpocząć przez 10 minut.
4Suchą blachę do pieczenia posypać kaszką kukurydzianą. Bajgle włożyć ostrożnie do wrzącej wody i gotować przez 1 minutę, obracając raz w trakcie gotowania. Lekko osuszyć na czystej ściereczce. Porozkładać gotowane bajgle na blasze do pieczenia. Posmarować wierzch białkiem i posypać ulubionymi dodatkami.
5Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 do 25 minut, aż zrobią się dobrze rumiane.
Porcja dla:
9 osób