Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

Wspaniały przepis na świąteczną pieczeń. Aromatyczna i soczysta! Smakuje wybornie zaraz po upieczeniu i równie pyszna na drugi dzień z chlebem i musztardą.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 szklanka (235 ml) syropu klonowego
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 2,5 łyżki octu jabłkowego
  • 2,5 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.

2Wymieszać syrop z musztardą, octem i sosem sojowym, doprawić solą i pieprzem. Schab ułożyć w brytfannie i równomiernie pokryć przygotowanym sosem.

3Piec przez około 1 godzinę, do momentu, aż termometr wetkniety w mięso wskaże 70 stopni C. Odstawić na 10 minut, aby soki się wchłonęły. Następnie kroić w plastry i podawać.

Porcja dla:

8 osób