Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Wspaniały przepis na świąteczną pieczeń. Aromatyczna i soczysta! Smakuje wybornie zaraz po upieczeniu i równie pyszna na drugi dzień z chlebem i musztardą.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 1 szklanka (235 ml) syropu klonowego
- 4 łyżki musztardy Dijon
- 2,5 łyżki octu jabłkowego
- 2,5 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
2Wymieszać syrop z musztardą, octem i sosem sojowym, doprawić solą i pieprzem. Schab ułożyć w brytfannie i równomiernie pokryć przygotowanym sosem.
3Piec przez około 1 godzinę, do momentu, aż termometr wetkniety w mięso wskaże 70 stopni C. Odstawić na 10 minut, aby soki się wchłonęły. Następnie kroić w plastry i podawać.
Porcja dla:
8 osób