15 min.
15 min.
30 min.
Tę typowo włoską potrawę z bakłażana, pomidorów, papryki, sera mozzarella i parmezanu przyrządza się bardzo szybko. Podawać z focaccią oraz zieloną sałatą.
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 350 ml przecieru pomidorowego
- 200 g papryki pimento z puszki, odsączonej i pokrojonej w paseczki
Przygotowanie:
1Rozgrzać opiekacz. Usunąć ogonki z bakłażanów i pokroić je w plasterki grubości 1 cm. Ułożyć na ruszcie. Opiekać przez 10 minut, aż przyrumienią się i zmiękną, odwracając raz na drugą stronę.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Rozgrzać oliwę w rondlu i smażyć czosnek przez minutę na małym ogniu. Dodać przecier pomidorowy, paprykę i zioła. Doprowadzić do wrzenia.
3⅓ plasterków bakłażanów ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać ⅓ przecieru. Posypać kopiastą łyżeczką parmezanu. Nałożyć kolejne warstwy jeszcze dwa razy, kończąc przecierem.
4Wierzch posypać parmezanem i przykryć plasterkami mozzarelli. Posypać orzeszkami piniowymi. Piec przez 15 minut, aż bakłażany zrobią się bardzo miękkie, a ser zacznie bulgotać. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób