Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Jambalaya to potrawa kuchni kreolskiej, która jest typowym daniem z jednego garnka. Soczysta ryba, krewetki, pikantny pomidorowy sos i mnóstwo warzyw tworzą kompletny, sycący posiłek.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża biała cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3-4 łodygi selera naciowego, pokrojone kostkę (liście zachować)
  • 1 czerwona papryka, posiekana
  • ½ łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę na małym ogniu na głębokiej patelni. Dodać cebulę, czosnek, selera naciowego, czerwoną paprykę, chili i kmin rzymski. Smażyć przez 10-12 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie. Dodać ryż, smażyć jeszcze przez 2 minuty, mieszając.

2Odcedzić pomidory na sicie, nad naczyniem z podziałką. Zachować zalewę, pomidory dodać do ryżu. Posypać tymiankiem, dokładnie wymieszać i zmniejszyć nieco ogień.

3Dolać do zalewy z pomidorów tyle wrzątku, aby całkowita objętość płynu wynosiła 1 litr. Wlać go na patelnię, zamieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię lekko uchyloną pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

4Przyprawić ryż do smaku, na wierzchu ułożyć kawałki ryby. Ponownie częściowo przykryć i gotować jeszcze przez 5 minut. Ostrożnie wymieszać ryż, przewrócić kawałki ryby i dodać krewetki. Znów przykryć i gotować przez kolejne 5 minut, aż krewetki zrobią się różowe, ryba będzie ugotowana, a ryż miękki. Danie powinno być wilgotne, a nie wysuszone.

5Zdjąć z ognia, przykryć szczelnie i odstawić na 5 minut. Posypać z wierzchu porwanymi liść mi selera i natką pietruszki, podawać z cytryną przekrojoną wzdłuż na ćwiartki, do wyciskania.

Porcja dla:

4 osób