Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
155 min.
155 min.
Brioszka – to pyszne drożdżowe ciasto śniadaniowe z dużą ilością jajek i masła, tutaj znacznie ułatwione, bo z automatu do chleba. Znakomite!
Składniki:
- 80 ml (1/3 szklanki) ciepłej wody (45°C)
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 170 g miękkiego masła
- 420 g (3 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
Przygotowanie:
1Pierwsze siedem składników umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać cykl „ciasto”.
2Wyrobione ciasto wyjąć na lekko oprószoną mąką stolnicę i zagnieść 5 do 10 razy. Podzielić na 2 lub 3 części. Uformować w wałeczki. Spleść lub skręcić wałeczki razem. Położyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
3Nagrzać piekarnik do 175°C. Wymieszać 1 białko z wodą i rozprowadzić pędzelkiem po powierzchni ciasta.
4Piec w rozgrzanym piekarniku na głęboki złoty kolor, około 20 minut.
Porcja dla:
15 osób