Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
155 min.

Brioszka – to pyszne drożdżowe ciasto śniadaniowe z dużą ilością jajek i masła, tutaj znacznie ułatwione, bo z automatu do chleba. Znakomite!

Składniki:

  • 80 ml (1/3 szklanki) ciepłej wody (45°C)
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 170 g miękkiego masła
  • 420 g (3 i 1/3 szklanki) mąki pszennej

Przygotowanie:

1Pierwsze siedem składników umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać cykl „ciasto”.

2Wyrobione ciasto wyjąć na lekko oprószoną mąką stolnicę i zagnieść 5 do 10 razy. Podzielić na 2 lub 3 części. Uformować w wałeczki. Spleść lub skręcić wałeczki razem. Położyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

3Nagrzać piekarnik do 175°C. Wymieszać 1 białko z wodą i rozprowadzić pędzelkiem po powierzchni ciasta.

4Piec w rozgrzanym piekarniku na głęboki złoty kolor, około 20 minut.

Porcja dla:

15 osób