Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
4515 min.

Sauerbraten to niemieckie danie z pieczonego mięsa, zwykle z wołowiny. Wymaga trochę czasu i cierpliwości, bo mięso musi się najpierw marynować przez 3 dni. Można je podawać z ryżem, kluskami albo z ziemniakami.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wołowej bez kości
  • 1 liść laurowy
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 goździki
  • 1 cebula pokrojona w cienkie plastry
  • ocet 5% do marynaty

Przygotowanie:

1Porządnie zmiękczyć mięso uderzając tłuczkiem do mięsa. Włożyć do miski wraz z liściem laurowym, skórką z cytryny, goździkami i cebulą. Zalać mieszaniną octu pół na pół z wodą tak, aby pokryła mięso i odstawić do lodówki na 3 dni, obracając raz dziennie.

2Wyjąć mięso z marynaty, owinąć całość boczkiem i doprawić solą i pieprzem. Smażyć tak, aby się przyrumieniło ze wszystkich stron, a następnie polać taką ilością marynaty, aby mięso było do połowy nią zalane. Dodać marchew i zieloną pietruszkę i przykryć. Dusić przez 2-3 godziny na małym ogniu.

3Jeśli marynata za bardzo się zredukuje dodać nieco bulionu i dusić jeszcze tak długo, aż mięso będzie miękkie. Odwracać mięso od czasu do czasu. Pokroić mięso w plastry i podać na dużym półmisku.

Porcja dla:

4 osób