15 min.
180 min.
4515 min.
Sauerbraten to niemieckie danie z pieczonego mięsa, zwykle z wołowiny. Wymaga trochę czasu i cierpliwości, bo mięso musi się najpierw marynować przez 3 dni. Można je podawać z ryżem, kluskami albo z ziemniakami.
Składniki:
- 1 kg łopatki wołowej bez kości
- 1 liść laurowy
- skórka z 1 cytryny
- 2 goździki
- 1 cebula pokrojona w cienkie plastry
- ocet 5% do marynaty
Przygotowanie:
1Porządnie zmiękczyć mięso uderzając tłuczkiem do mięsa. Włożyć do miski wraz z liściem laurowym, skórką z cytryny, goździkami i cebulą. Zalać mieszaniną octu pół na pół z wodą tak, aby pokryła mięso i odstawić do lodówki na 3 dni, obracając raz dziennie.
2Wyjąć mięso z marynaty, owinąć całość boczkiem i doprawić solą i pieprzem. Smażyć tak, aby się przyrumieniło ze wszystkich stron, a następnie polać taką ilością marynaty, aby mięso było do połowy nią zalane. Dodać marchew i zieloną pietruszkę i przykryć. Dusić przez 2-3 godziny na małym ogniu.
3Jeśli marynata za bardzo się zredukuje dodać nieco bulionu i dusić jeszcze tak długo, aż mięso będzie miękkie. Odwracać mięso od czasu do czasu. Pokroić mięso w plastry i podać na dużym półmisku.
Porcja dla:
4 osób