Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Ten wyśmienity przepis na ciasteczka krabowe pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Można je podawać z sosem tatarskim, musztardą lub ketchupem. Smacznego!
Składniki:
- 450 g mięsa krabów, białego i ciemnego
- 1 łyżka świeżo utartego korzenia imbiru
- 1–2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- sól i mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1Włożyć mięso krabów do miski. Dodać imbir, nieco soli i pieprzu oraz mąkę. Dokładnie wyrobić.
2Poprószonymi mąką dłońmi podzielić ciasto na 16 równych kawałków i uformować z nich ciasteczka.
3Rozgrzać na patelni olej słonecznikowy. Wrzucić ciasteczka, po 4 naraz. Smażyć po 2–3 minuty z obu stron, aż przyrumienią się na złocisty kolor.
4Wyjąć metalową łopatką i położyć na kilka minut na ręczniku kuchennym, żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
5Układać gotowe ciasteczka w ciepłym miejscu, żeby nie ostygły, zanim usmażymy wszystkie. Podawać, póki są ciepłe.
Porcja dla:
16 osób