Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Pyszny i prosty przepis na danie z rybą w roli głównej, które każdemu posmakuje. Dorsz z dodatkiem pieczarek i cebulki w pysznym sosie.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 500 g dorsza lub innej białej ryby
  • 250 g małych pieczarek
  • 1 szklanka śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 pęczek estragonu

Przygotowanie:

1Cebule posiekać i usmażyć na maśle.

2Rybę pokroić na małe kawałki.

3Pieczarki dodać do cebuli i smażyć przez kilka minut. Przesunąć na jedną połowę patelni, a na drugiej ułożyć rybę. Smażyć przez kilka minut na złoty kolor z obu stron.

4Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

5Doprowadzić do lekkiego wrzenia, dodać wino i estragon. Gotować przez chwilę, aby sos się zredukował. Podawać!

Porcja dla:

4 osób