Czas przygotowania:
90 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
105 min.

Paszteciki nadziewane mięsem i ziołami, podane z sałatą, będą wybornym daniem głównym. Warto kilka zamrozić. Rozmrozimy je i szybko podgrzejemy w piekarniku, kiedy przyjdą goście, a my nie będziemy mieli co im podać.

Składniki:

  • 42 g drożdży
  • 500 g mąki i jeszcze trochę do posypania blatu
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1Podgrzać w małym rondelku 150 ml wody do letniej temperatury. Wrzucić do niej pokruszone drożdże i zamieszać, żeby się rozpuściły. Wsypać mąkę do miski.

2Roztopić masło, a następnie schłodzić je do letniej temperatury. Dodać do mąki wodę z drożdżami, masło, jajko i sól. Całość wyrobić mikserem z końcówkami do zagniatania na kleiste ciasto.

3Cienko posypać mąką blat kuchenny. Energicznie zagniatać i uderzać ciasto przez 10 minut, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Włożyć je z powrotem do miski, nakryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.

4Obrać cebule i pokroić je w drobną kostkę. Surowe mięso lub resztkę pieczeni pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki umyć i osuszyć, oderwać listki i drobno je posiekać.

5Rozgrzać olej na patelni. Podsmażyć, mieszając cebulę i mięso sznyclowe, aż cebula zeszkli się, a mięso lekko zbrązowieje ze wszystkich stron. Jeśli używamy resztek pieczeni, należy dodać je dopiero wtedy, gdy cebula jest już zeszklona i tylko krótko podgrzać.

6Zdjąć patelnię z ognia. Dodać rosół, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, majeranek, mieloną paprykę, sól i pieprz do smaku, i wszystko zmieszać.

7Nagrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm na blacie cienko posypanym mąką. Wyciąć z ciasta koła o średnicy 8 cm szklanką lub podobnym naczyniem. W środku każdego z nich ułożyć po 1 łyżeczce przygotowanego nadzienia.

8Rozbić i rozdzielić jajko. Brzegi kół z ciasta posmarować białkiem, koła złożyć na pół, zamykając wewnątrz nadzienie, a brzegi ciasta docisnąć i skleić. Posmarować paszteciki z wierzchu żółtkiem i położyć na blachach. Zostawić jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia, a potem wkładać blachy po kolei do piekarnika i piec po 15 minut, aż paszteciki staną się złotożółte.

Porcja dla:

20 osób