Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Smaczny i prosty sposób na przyrządzenie kalafiora, który ucieszy nawet tych, którzy nie przepadają za warzywami.

Składniki:

  • 700 g kalafiora, podzielonego na różyczki
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 100 g startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta

Przygotowanie:

1Kalafiora ugotować na parze lub w wodzie. Odcedzić.

2W misce wymieszać kalafiora z jajkiem, parmezanem, solą i pieprzem. Dodać tyle bułki tartej, aby masa była dość sucha. Dodać oliwki i anchois wedle upodobania. Z masy formować małe kotleciki.

3Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek dla aromatu i smażyć kotleciki z obu stron na rumiano.

Porcja dla:

6 osób