Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
540 min.
Całkowity czas:
570 min.

Tradycyjna polska potrawa z wołowiny. Polecam przygotować bitki i rozpocząć ich gotowanie wieczorem. Pojść spać i dokończyć danie na drugi dzień. Mięso musi być dokładnie ubite. Danie jest czasochłonne, ale po degustacji wszyscy goście ogłoszą Cię królem kucharzy! Mięso po prostu rozpływa się w ustach. Na pewno usłyszysz ciche westchnienia zadowolenia przy stole. Nagle wszyscy goście przestaną mówić i zaczną jeść. Danie idealnie komponuje się z zimnym piwem. Dzieci dostają sok z brzoskwini.

Składniki:

  • 900 g mięsa wołowego, pokrojonego w cienkie paski po przekątnej
  • 2 cebule, pokrojone w plasterki 1cm
  • 3 łyżeczki soli
  • czarny pieprz mielony do smaku
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 l wody

Przygotowanie:

1Pokroić wołowinę w plasterki o grubości 1 cm. Tłuczkiem do mięsa ubić wszystkie plasterki, aż będą ⅓ swojej pierwotnej grubości. Każdy kawałek posypać obficie solą, pieprzem i papryką tylko z jednej strony. Położyć 2 lub 3 plasterki wołowiny na talerzu z przyprawami do góry i umieścić na górze kilka plasterków cebuli. Dodawać kolejne warstwy wołowiny i cebuli, aż całe mięso będzie wykorzystane. Owinąć talerz folią plastikową lub kuchenną, zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej lub na noc w lodówce.

2Wlać wodę do żeliwnego garnka i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać liść laurowy i gotować na wolnym ogniu.

3Nagrzać piekarnik 175°C.

4W dużej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Oddzielić cebule od bitek. Odstawić połowę cebuli i resztę wyrzucić. Smażyć po 3 bitki przez 20 sekund po obu stronach. Przełożyć podsmażone mięso do wrzącej wody.

5Pokroić odłożoną cebulę na grube kawałki. Podsmażyć w tłuszczu z wołowiny na średnim ogniu. Odsączyć cebulę zostawiając tłuszcz, a nastepnie dodać cebulę wraz z grzybami, śliwkami, miodem i czosnkiem do mięsa. Dodać chudy tłuszcz do mięsa.

6Przełóż garnek do piekarnika. Piec przez godzinę w temperaturze 175°C. Wyłączyć piekarnik i zostawić mięso w piekarniku, żeby powoli ostygło, około 2 godziny. Powtórzyć cykl pieczenia 3 razy. Po pierwszych 20 minutach pieczenia należy wyciągnąć garnek i wyłowić grzyby. Pokroić w ½ cm paski i ponownie wrzucić do garnka. Podczas pieczenia wyjmować garnek co 20 minut i zmieniać ułożenie bitek. Sprawdzać, czy nic nie przykleja się do dna. Sprawdzić poziom wody. Jeśli to konieczne, dodać trochę wrzącej wody. Zazwyczaj muszę dodać około ½ szklanki wrzącej wody na początku każdego cyklu pieczenia. Podczas ostatniego cyklu pieczenia, sprawdzić smak sosu. Przyprawić do smaku.

Porcja dla:

6 osób