45 min.
20 min.
65 min.
Przepis na farsz wymyśliłam dzisiaj. Początkowo chciałam zrobić ruskie pierogi, ale co się okazało? W domu nie ma ziemniaków! Do sklepu oczywiście nie chciało mi się iść, więc zajrzałam do lodówki i wykorzystałam to, co w niej było 🙂 Szybkie i smaczne w swej prostocie.
Składniki:
- 200 g twarogu półtłustego
- 1/2 opakowania serka ze szczypiorkiem Almette lub podobnego
- 5 łyżek śmietany 20%
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 2 szklanki mąki przennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki letniej wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Twaróg, serek i śmietanę wymieszać ze sobą.
2Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dodać do mieszaniny serków.
3Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4Na stolnicy przygotować ciasto – mąka, jajko, woda i szczypta soli. Wyrabiać ok. 5 minut.
5W międzyczasie nastawić wodę na gotowanie – osoloną z dodatkiem łyżki oleju.
6Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kółka od szklanki. Nakładać na ciasto farsz łyżką i sklejać brzegi.
7Wrzucać do gotującej się wody na ok. 7 minut ( najlepiej spróbować pieroga z pierwszej partii i wtedy będziemy wiedzieć jak długo powinny się gotować).
8Ugotowane pierogi przekładać do blaszanej miski polewając je odrobiną oleju żeby się do siebie nie poprzyklejały.
9Wziąć drugą cebulę, również pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle. Polać nią pierogi i można podawać.
Porcja dla:
5 osób