20 min.
25 min.
45 min.
Szybkie, pyszne i chrupiące 🙂 Bułeczki drożdżowe z otrębami pszennymi i owsianymi, posypane makiem.
Składniki:
- 0,5 paczki (50 g) świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- 300 ml letniej wody
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- własne dodatki, np. 2 łyżki otrąb pszennych i 2 łyżki otrąb owsianych
- 1 jajko lub mleko do posmarowania bułek
- mak do posypania
Przygotowanie:
1Drożdże mieszam z miodem i odrobiną letniej wody z tych 300 ml do rozpuszczenia.
2Do miski dodaję mąkę, sól i wybrane dodatki.
3Dolewam rozpuszczone drożdże oraz pozostałą letnią wodę i całość mieszam – najpierw łyżką, potem ręką (w razie potrzeby uzupełniam niewielką ilością wody) i zagniatam na spójne, gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiam je przez jakieś 3 – 5 minut.
4Po tym czasie przykrywam miskę i wkładam ciasto na najmniejszą moc do mikrofalówki na 2 minuty aby wyrosło. Trzeba tylko uważać żeby ciasta nie zagotować!
5Zagniatam ponownie.
6Ciasto dzielę na osiem równych części i z każdej formuję bułeczkę, każdą spłaszczam i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7Bułki nacinam na wierzchu ostrym nożem i smaruję mlekiem lub jajkiem. Przyprószam makiem.
8Blachę wstawiam do zimnego piekarnika, który razem z bułkami nagrzewam do 200 stopni C.
9Piekę po rozgrzaniu 25 minut.
10Bułki wyjmuję na metalową kratkę i zostawiam do wystygnięcia.
Porcja dla:
9 osób