Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Szybkie, pyszne i chrupiące 🙂 Bułeczki drożdżowe z otrębami pszennymi i owsianymi, posypane makiem.

Składniki:

  • 0,5 paczki (50 g) świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 300 ml letniej wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • własne dodatki, np. 2 łyżki otrąb pszennych i 2 łyżki otrąb owsianych
  • 1 jajko lub mleko do posmarowania bułek
  • mak do posypania

Przygotowanie:

1Drożdże mieszam z miodem i odrobiną letniej wody z tych 300 ml do rozpuszczenia.

2Do miski dodaję mąkę, sól i wybrane dodatki.

3Dolewam rozpuszczone drożdże oraz pozostałą letnią wodę i całość mieszam – najpierw łyżką, potem ręką (w razie potrzeby uzupełniam niewielką ilością wody) i zagniatam na spójne, gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiam je przez jakieś 3 – 5 minut.

4Po tym czasie przykrywam miskę i wkładam ciasto na najmniejszą moc do mikrofalówki na 2 minuty aby wyrosło. Trzeba tylko uważać żeby ciasta nie zagotować!

5Zagniatam ponownie.

6Ciasto dzielę na osiem równych części i z każdej formuję bułeczkę, każdą spłaszczam i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

7Bułki nacinam na wierzchu ostrym nożem i smaruję mlekiem lub jajkiem. Przyprószam makiem.

8Blachę wstawiam do zimnego piekarnika, który razem z bułkami nagrzewam do 200 stopni C.

9Piekę po rozgrzaniu 25 minut.

10Bułki wyjmuję na metalową kratkę i zostawiam do wystygnięcia.

Porcja dla:

9 osób