30 min.
25 min.
135 min.
Te bułeczki są niesamowicie pyszne! Idealne na śniadanie lub podwieczorek, z dodatkami słodkimi lub słonymi.
Składniki:
- 30 g drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 80 g cukru
- 1 kg mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
Przygotowanie:
1Drożdże wymieszać ze 125 ml mleka, łyżką cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia.
2Mąkę przesiać, dodać sól. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do mąki. Dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe mleko, wymieszać. Dodać masło i wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
3Ciasto zagnieść i formować kulki o średnicy 5 cm. Układać je na natłuszczonej blaszce w odległości 10 cm jedna od drugiej. Odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
5Jajko roztrzepać z mlekiem, smarować po wierzchu bułeczki i posypywać sezamem lub makiem. Można również grubym cukrem, kruszonką lub zostawić bez posypania.
6Piec przez 25 minut.
Porcja dla:
8 osób