Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
135 min.

Te bułeczki są niesamowicie pyszne! Idealne na śniadanie lub podwieczorek, z dodatkami słodkimi lub słonymi.

Składniki:

  • 30 g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 80 g cukru
  • 1 kg mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Przygotowanie:

1Drożdże wymieszać ze 125 ml mleka, łyżką cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia.

2Mąkę przesiać, dodać sól. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do mąki. Dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe mleko, wymieszać. Dodać masło i wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

3Ciasto zagnieść i formować kulki o średnicy 5 cm. Układać je na natłuszczonej blaszce w odległości 10 cm jedna od drugiej. Odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

5Jajko roztrzepać z mlekiem, smarować po wierzchu bułeczki i posypywać sezamem lub makiem. Można również grubym cukrem, kruszonką lub zostawić bez posypania.

6Piec przez 25 minut.

Porcja dla:

8 osób