Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Na śniadanie lub kolację – najlepsze będą słodkie odmiany. Podawać z bazylią. Masło czosnkowe można przygotować dużo wcześniej, można też do niego dodać natki pietruszki lub łyżkę skórki pomarańczowej.
Składniki:
- 4 twarde słodkie pomidory
- 3 łyżki masła o temperaturze pokojowej
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- sól i pieprz do smaku
- listki bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
1Wymieszać masło z czosnkiem, solą i pieprzem. Schłodzić przez kilka minut.
2Rozgrzać piekarnik do 200°C.
3Pomidory przekroić w poprzek. Można nieco odciąć spody, aby pomidory stały w miejscu i się nie kiwały.
4Włożyć pomidory do naczynia żaroodpornego i posmarować równomiernie masłem czosnkowym. Piec przez około 20-25 minut, aż zmiękną. (Długość pieczenia zależy od tego, jak duże są połówki pomidorów.)
5Przed podaniem udekorować bazylią.
Porcja dla:
4 osób