Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
55 min.

Na śniadanie lub kolację – najlepsze będą słodkie odmiany. Podawać z bazylią. Masło czosnkowe można przygotować dużo wcześniej, można też do niego dodać natki pietruszki lub łyżkę skórki pomarańczowej.

Składniki:

  • 4 twarde słodkie pomidory
  • 3 łyżki masła o temperaturze pokojowej
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • sól i pieprz do smaku
  • listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

1Wymieszać masło z czosnkiem, solą i pieprzem. Schłodzić przez kilka minut.

2Rozgrzać piekarnik do 200°C.

3Pomidory przekroić w poprzek. Można nieco odciąć spody, aby pomidory stały w miejscu i się nie kiwały.

4Włożyć pomidory do naczynia żaroodpornego i posmarować równomiernie masłem czosnkowym. Piec przez około 20-25 minut, aż zmiękną. (Długość pieczenia zależy od tego, jak duże są połówki pomidorów.)

5Przed podaniem udekorować bazylią.

Porcja dla:

4 osób