60 min.
20 min.
110 min.
Tradycyjne pierożki z mięsem pochodzące z kuchni rosyjskiej. Zamiast wołowiny można użyć mielonego mięsa z indyka.
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju
- 3/4 szklanki wody
- 3 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
1Jajko roztrzepać z solą i olejem, dodać wodę i wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić na elastyczne i gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
2Wszystkie składniki nadzienia wymieszać na jednolitą masę.
3Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, wykroić szklanką kółka o średnicy 6-7 cm. Resztę ciasta trzymać pod ściereczką, aby nie wysychało. Nakładać po łyżeczce nadzienia blisko jednej krawędzi. Złożyć na pół, formując rożek i przyszczypać brzegi.
4Pierożki układać na oprószonej mąką tacce.
5Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać.
6Jeśli chcemy je zamrozić trzeba je wstawić do zamrażarki na tacce na 30 minut, aby się nie pozlepiały. Po tym czasie można je przechowywać w zamrażarce w woreczku lub szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku.
Porcja dla:
100 osób