Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
110 min.

Tradycyjne pierożki z mięsem pochodzące z kuchni rosyjskiej. Zamiast wołowiny można użyć mielonego mięsa z indyka.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

1Jajko roztrzepać z solą i olejem, dodać wodę i wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić na elastyczne i gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

2Wszystkie składniki nadzienia wymieszać na jednolitą masę.

3Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, wykroić szklanką kółka o średnicy 6-7 cm. Resztę ciasta trzymać pod ściereczką, aby nie wysychało. Nakładać po łyżeczce nadzienia blisko jednej krawędzi. Złożyć na pół, formując rożek i przyszczypać brzegi.

4Pierożki układać na oprószonej mąką tacce.

5Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać.

6Jeśli chcemy je zamrozić trzeba je wstawić do zamrażarki na tacce na 30 minut, aby się nie pozlepiały. Po tym czasie można je przechowywać w zamrażarce w woreczku lub szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku.

Porcja dla:

100 osób