15 min.
45 min.
60 min.
Ziemniaki są polane śmietaną i mlekiem, posypane serem i zapiekane w piecu na chrupiące. Wspaniały dodatek do mięs i ryb. Po dodaniu sałaty i świeżych bagietek możesz mieć fantastyczny posiłek.
Składniki:
- 800 g ziemniaków sałatkowych
- sól, pieprz
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 200 g śmietany kremówki
- 50 ml mleka, masło
- 2 łyżki tartego ementalera
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (piekarnik z termoobiegiem: 180°C). Nasmarować naczynie żaroodporne masłem. Obrać i umyć ziemniaki, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym i pokroić na cienkie plasterki na szatkownicy lub nożem.
2Rozłożyć plasterki na dnie naczynia tak jak widać na zdjęciu, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać śmietanę z mlekiem i zalać ziemniaki. Oprószyć tartym serem. Piec w rozgrzanym piekarniku, aż się przyrumienią, około 45 minut. Podawać na gorąco. Jako dodatek do tej zapiekanki polecamy sałatkę z pomidorów z drobno posiekaną bazylią lub szczypiorkiem.
Porcja dla:
4 osób