Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Ziemniaki są polane śmietaną i mlekiem, posypane serem i zapiekane w piecu na chrupiące. Wspaniały dodatek do mięs i ryb. Po dodaniu sałaty i świeżych bagietek możesz mieć fantastyczny posiłek.

Składniki:

  • 800 g ziemniaków sałatkowych
  • sól, pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 200 g śmietany kremówki
  • 50 ml mleka, masło
  • 2 łyżki tartego ementalera

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (piekarnik z termoobiegiem: 180°C). Nasmarować naczynie żaroodporne masłem. Obrać i umyć ziemniaki, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym i pokroić na cienkie plasterki na szatkownicy lub nożem.

2Rozłożyć plasterki na dnie naczynia tak jak widać na zdjęciu, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać śmietanę z mlekiem i zalać ziemniaki. Oprószyć tartym serem. Piec w rozgrzanym piekarniku, aż się przyrumienią, około 45 minut. Podawać na gorąco. Jako dodatek do tej zapiekanki polecamy sałatkę z pomidorów z drobno posiekaną bazylią lub szczypiorkiem.

Porcja dla:

4 osób