145 min.
15 min.
160 min.
Bułeczki będą najsmaczniejsze, jeśli przekroimy je na pół, opieczemy na złocisty kolor w tosterze i podamy z masłem i konfiturą.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej i jeszcze trochę do posypania blatu
- 250 g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli, 60 g masła
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 30 g brązowego cukru
Przygotowanie:
1Zmieszać w misce oba gatunki mąki i sól. Dodać masło pokrojone w kawałki. Rozetrzeć rękami mąkę z masłem, żeby powstały drobne grudki. Dodać drożdże, cukier, rodzynki oraz cynamon, i wymieszać.
2Zrobić wgłębienie na środku ciasta. Wlać w nie mleko i wyrobić mikserem.
3Cienko posypać blat mąką. Wyłożyć ciasto z miski i rękami zagniatać i uderzać energicznie przez ponad 10 minut, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby rosło.
4Ponownie mocno wygnieść ciasto na posypanym mąką blacie (2–3 minuty). Utoczyć wałek i pokroić go na 10 równych części. Z każdej z nich uformować bułeczkę. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia i ułożyć na nich bułeczki. Pozwolić im rosnąć pod przykryciem przez 1 godzinę w ciepłym miejscu.
5Rozgrzać piekarnik do 220°C. Posmarować bułeczki mlekiem. Kolejno wkładać blachy do piekarnika. Piec bułeczki po 10–15 minut, aż zrobią się złotobrązowe. Studzić na drucianej podstawce.
Porcja dla:
2 osób