10 min.
05 min.
15 min.
Gnocchi to włoskie kluski, które znaleźć można obok innych produktów mącznych w ladach chłodniczych niektórych delikatesów. Wraz z barwnymi i smacznymi dodatkami tworzą wykwintne, choć proste dania, świetnie nadające się na gorącą kolację. Doskonale smakująz razową bułką.
Składniki:
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 500 g gotowych ziemniaczanych gnocchi
- 280 g konserwowanej papryki, czerwonej lub mieszanej
- 400 g serc karczochów, odsączonych i przepłukanych
- 75 g orzechów włoskich
- 225 g młodych listków szpinaku
- 100 g pokruszonego sera gorgonzola
Przygotowanie:
1W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę. Wlać łyżeczkę oliwy i zmniejszyć ogień. Wrzucić gnocchi, doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować na niezbyt dużym ogniu przez 2-3 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż zrobią się miękkie. Delikatnie zamieszać w połowie tego czasu, żeby się nie posklejały.
2Odsączyć paprykę, pokroić większe kawałki na połówki i zachować łyżkę oleju. Pokroić karczochy na ćwiartki.
3Odsączyć gnocchi i przykryć je, żeby nie wystygły. Wlać do rondla resztę oliwy i rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić orzechy i lekko je obsmażać przez minutę, cały czas mieszając. Dodać paprykę wraz z zachowanym olejem oraz karczochy. Lekko podgrzewać przez 30 sekund, cały czas mieszając, a następnie wymieszać z gnocchi. Zdjąć z ognia.
4Ułożyć listki szpinaku na półmisku lub osobnych talerzach. Dodać ser do gnocchi, lekko wymieszać i wyłożyć na szpinak. Podawać.
Porcja dla:
4 osób