Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
15 min.

Gnocchi to włoskie kluski, które znaleźć można obok innych produktów mącznych w ladach chłodniczych niektórych delikatesów. Wraz z barwnymi i smacznymi dodatkami tworzą wykwintne, choć proste dania, świetnie nadające się na gorącą kolację. Doskonale smakująz razową bułką.

Składniki:

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 500 g gotowych ziemniaczanych gnocchi
  • 280 g konserwowanej papryki, czerwonej lub mieszanej
  • 400 g serc karczochów, odsączonych i przepłukanych
  • 75 g orzechów włoskich
  • 225 g młodych listków szpinaku
  • 100 g pokruszonego sera gorgonzola

Przygotowanie:

1W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę. Wlać łyżeczkę oliwy i zmniejszyć ogień. Wrzucić gnocchi, doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować na niezbyt dużym ogniu przez 2-3 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż zrobią się miękkie. Delikatnie zamieszać w połowie tego czasu, żeby się nie posklejały.

2Odsączyć paprykę, pokroić większe kawałki na połówki i zachować łyżkę oleju. Pokroić karczochy na ćwiartki.

3Odsączyć gnocchi i przykryć je, żeby nie wystygły. Wlać do rondla resztę oliwy i rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić orzechy i lekko je obsmażać przez minutę, cały czas mieszając. Dodać paprykę wraz z zachowanym olejem oraz karczochy. Lekko podgrzewać przez 30 sekund, cały czas mieszając, a następnie wymieszać z gnocchi. Zdjąć z ognia.

4Ułożyć listki szpinaku na półmisku lub osobnych talerzach. Dodać ser do gnocchi, lekko wymieszać i wyłożyć na szpinak. Podawać.

Porcja dla:

4 osób