20 min.
60 min.
80 min.
Ta pyszna potrawa z brązowego ryżu, kruchych, lekko obsmażonych warzyw, kasztanów, szałwii i sera, to coś pomiędzy zapiekanym ryżem a risotto. Najlepiej smakuje z sałatą i duszoną żurawiną.
Składniki:
- 250 g brązowego długoziarnistego ryżu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule, pokrojone w plasterki
- 4 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
- 1 duży por, pokrojony w plasterki
- 1 łyżka świeżej szałwii, posiekanej
- 200 g kasztanów jadalnych w opakowaniu próżniowym, przekrojonych
- 75 g startego dojrzałego sera cheddar
- 1 jajko, roztrzepane
- kilka kropli sosu tabasco
Przygotowanie:
1Wrzucić ryż do garnka z wrzątkiem i gotować około 30 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękki. Starannie odcedzić i odstawić, by ostygł, a w tym czasie przyrządzić warzywa.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Lekko nasmarować dno głębokiej tortownicy o średnicy 22 cm i wyłożyć ją folią aluminiową.
3Podgrzać oliwę na patelni, wrzucić cebulę, seler naciowy i por. Smażyć na niewielkim ogniu około 15 minut, często mieszając, aż warzywa zmiękną i przyrumienią się nieco. Dodać szałwię i kasztany, wymieszać i smażyć jeszcze minutę.
4Przełożyć ryż do miski. Dodać usmażone warzywa oraz starty ser. Wymieszać jajko z 5 kroplami sosu tabasco i dodać do miski wraz z odrobiną soli i pieprzu do smaku. Starannie wyrobić masę, przełożyć do przygotowanej blachy i wyrównać.
5Piec 25 minut, aż wierzch zapiekanki lekko się przyrumieni. Wyłożyć na duży półmisek. Udekorować małymi gałązkami szałwii i podawać.
Porcja dla:
4 osób