20 min.
15 min.
35 min.
Delikatnie pieprzowa rukiew wodna i dojrzały ser cheddar nadają smak tym pożywnym bułeczkom. Najlepiej podawać je na gorąco do zupy lub przyrządzić z nich kanapki z posiekanymi warzywami.
Składniki:
- 140 g mąki białej
- 140 g mąki razowej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g masła, pokrojonego na małe kawałki
- 50 g płatków owsianych
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Przesiać do miski białą i razową mąkę oraz proszek do pieczenia. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Rozetrzeć wraz z masłem palcami, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą.
2Dodać płatki owsiane, rukiew wodną, ¾ sera oraz szczyptę soli i pieprzu. Dolać mleko i wyrobić widelcem. Zebrać ciasto ze ścianek łopatką i wyłożyć na poprószoną mąką stolnicę. Uformować gładką, miękką kulę – nieco bardziej miękką niż typowe ciasto na tego typu bułeczki.
3Rozwałkować ciasto na grubość 2 cm. Wykroić krążki foremką o średnicy 7 cm. Zebrać okrawki, rozwałkować i wylepić kolejne krążki.
4Ułożyć na nasmarowanej blasze krążki ciasta w taki sposób, by się nie dotykały. Posmarować lekko mlekiem i posypać resztą sera. Piec 10-15 minut, aż wyrosną i przyrumienią się. Ostudzić na metalowej kratce. Bułeczki, najsmaczniejsze w dniu upieczenia, następnego dnia są wciąż smaczne. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Porcja dla:
8 osób