Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

Delikatnie pieprzowa rukiew wodna i dojrzały ser cheddar nadają smak tym pożywnym bułeczkom. Najlepiej podawać je na gorąco do zupy lub przyrządzić z nich kanapki z posiekanymi warzywami.

Składniki:

  • 140 g mąki białej
  • 140 g mąki razowej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 50 g płatków owsianych

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Przesiać do miski białą i razową mąkę oraz proszek do pieczenia. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Rozetrzeć wraz z masłem palcami, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą.

2Dodać płatki owsiane, rukiew wodną, ¾ sera oraz szczyptę soli i pieprzu. Dolać mleko i wyrobić widelcem. Zebrać ciasto ze ścianek łopatką i wyłożyć na poprószoną mąką stolnicę. Uformować gładką, miękką kulę – nieco bardziej miękką niż typowe ciasto na tego typu bułeczki.

3Rozwałkować ciasto na grubość 2 cm. Wykroić krążki foremką o średnicy 7 cm. Zebrać okrawki, rozwałkować i wylepić kolejne krążki.

4Ułożyć na nasmarowanej blasze krążki ciasta w taki sposób, by się nie dotykały. Posmarować lekko mlekiem i posypać resztą sera. Piec 10-15 minut, aż wyrosną i przyrumienią się. Ostudzić na metalowej kratce. Bułeczki, najsmaczniejsze w dniu upieczenia, następnego dnia są wciąż smaczne. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Porcja dla:

8 osób