Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Nadzienie z serka śmietankowego i mięsa kraba w pysznej, opanierowanej piersi kurczaka… ocean smaków!

Składniki:

  • 90 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 100 g świeżego mięsa kraba (lub z puszki)

Przygotowanie:

1Nadzienie: w średniej misce wymieszać serek śmietankowy z cebulą, pietruszką, szczypiorkiem, czosnkiem i pieprzem cytrynowym. Dodać mięso kraba i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki (nadzienie można przygotować 2 godziny wcześniej).

2Małym, ostrym nożem każdą pierś naciąć w poprzek przez środek, aby powstała kieszeń. Do każdej kieszonki nałożyć po 1/4 nadzienia. Gotowe kieszonki obtaczać w mące, później w jajkach, i na koniec w bułce tartej, aby się dobrze pokryły.

3W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać masło z olejem. Dodać opanierowane piersi i smażyć ok. 10 minut z każdej strony na rumiano (gdy kurczak jest gotowy, wyciekające z niego soki są przejrzyste). Wyjmować na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie podawać.

Porcja dla:

4 osób