Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Doskonałe jako dodatek do obiadu, do dań mięsnych i wędlin. Najlepiej smakują w zimie.
Składniki:
- 5-6 sztuk buraków
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szczypty kwasku cytrynowego lub soku z cytryny do smaku
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 litra wody
- 1 łyżeczka mąki
Przygotowanie:
1Wymyte buraki gotować około 30 minut. Po tym czasie odcedzić i zalać zimną wodą.
2Obrać buraki ze skórki i zetrzeć na tarce (część na małych oczkach, część na grubych) i włożyć do rondelka.
3Dodać masło, śmietanę i pozostałe składniki (oprócz mąki). Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, często mieszając.
4Na koniec poprószyć mąką, wymieszać, zagotować, wyłączyć i gotowe.
Porcja dla:
4 osób