Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Doskonałe jako dodatek do obiadu, do dań mięsnych i wędlin. Najlepiej smakują w zimie.

Składniki:

  • 5-6 sztuk buraków
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty kwasku cytrynowego lub soku z cytryny do smaku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżeczka mąki

Przygotowanie:

1Wymyte buraki gotować około 30 minut. Po tym czasie odcedzić i zalać zimną wodą.

2Obrać buraki ze skórki i zetrzeć na tarce (część na małych oczkach, część na grubych) i włożyć do rondelka.

3Dodać masło, śmietanę i pozostałe składniki (oprócz mąki). Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, często mieszając.

4Na koniec poprószyć mąką, wymieszać, zagotować, wyłączyć i gotowe.

Porcja dla:

4 osób