20 min.
1460 min.
Domowy sposób na przyrządzenie makreli. Będzie gotowa po 24 godzinach, chyba że lubisz bardziej słoną, wtedy trzeba odczekać 2 dni.
Składniki:
- 1 duża świeża makrela
- 3 łyżki gruboziarnistej soli
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
1Wybrać najświeższą rybę – skóra powinna być zwarta, oczy szkliste (nie mętne), zapach nie może być nieprzyjemny. Skrzela powinny być czerwonawe, a ości nie mogą z łatwością odchodzić od mięsa.
2Rybę opłukać i sprawić, rozcinając brzuch. Odciąć głowę, a tuszkę opłukać pod bieżącą, zimną wodą.
3Osuszyć ręcznikiem papierowym.
4Jeśli używasz soli drobnoziarnistej – wystarczy dodać 2 łyżki. Sól wymieszać z cukrem.
5Rybę przekroić w poprzek na pół. Ułożyć w szklanym naczyniu, posypać solą z cukrem. Dobrze wetrzeć mieszankę w rybę z obydwu stron.
6Przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Jeśli chcesz rybę bardziej słoną, trzymaj ją w lodówce przez 2 dni.
Porcja dla:
4 osób