Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
1460 min.

Domowy sposób na przyrządzenie makreli. Będzie gotowa po 24 godzinach, chyba że lubisz bardziej słoną, wtedy trzeba odczekać 2 dni.

Składniki:

  • 1 duża świeża makrela
  • 3 łyżki gruboziarnistej soli
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

1Wybrać najświeższą rybę – skóra powinna być zwarta, oczy szkliste (nie mętne), zapach nie może być nieprzyjemny. Skrzela powinny być czerwonawe, a ości nie mogą z łatwością odchodzić od mięsa.

2Rybę opłukać i sprawić, rozcinając brzuch. Odciąć głowę, a tuszkę opłukać pod bieżącą, zimną wodą.

3Osuszyć ręcznikiem papierowym.

4Jeśli używasz soli drobnoziarnistej – wystarczy dodać 2 łyżki. Sól wymieszać z cukrem.

5Rybę przekroić w poprzek na pół. Ułożyć w szklanym naczyniu, posypać solą z cukrem. Dobrze wetrzeć mieszankę w rybę z obydwu stron.

6Przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Jeśli chcesz rybę bardziej słoną, trzymaj ją w lodówce przez 2 dni.

Porcja dla:

4 osób