Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
80 min.

Przepis na domowy przecier pomidorowy z mięsistych pomidorów lima. Niezastąpiony na bazę pod zupę pomidorową, na bazę pod sos, na….szklankę aromatycznego soku pomidorowego podczas zimy 🙂

Składniki:

  • 5 kg pomidorów lima
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • opcjonalnie szczypta pieprzu

Przygotowanie:

1Pomidory myjemy, parzymy gorącą wodą, obieramy ze skórki.

2Wkładamy całe obrane pomidory do wysokiego garnka i dusimy na małym ogniu delikatnie ugniatając i rozpłaszczając.

3Solimy, słodzimy i opcjonalnie doprawiamy pieprzem.

4Dusimy całość przez kolejnych 20 minut, studzimy i przecieramy przez sito.

5Wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez 10 minut.

Porcja dla:

5 osób