Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Przepis na domowy przecier pomidorowy z mięsistych pomidorów lima. Niezastąpiony na bazę pod zupę pomidorową, na bazę pod sos, na….szklankę aromatycznego soku pomidorowego podczas zimy 🙂
Składniki:
- 5 kg pomidorów lima
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- opcjonalnie szczypta pieprzu
Przygotowanie:
1Pomidory myjemy, parzymy gorącą wodą, obieramy ze skórki.
2Wkładamy całe obrane pomidory do wysokiego garnka i dusimy na małym ogniu delikatnie ugniatając i rozpłaszczając.
3Solimy, słodzimy i opcjonalnie doprawiamy pieprzem.
4Dusimy całość przez kolejnych 20 minut, studzimy i przecieramy przez sito.
5Wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez 10 minut.
Porcja dla:
5 osób