Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
75 min.

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca mariaż kuchni włoskiej i polskiej, czyli POSTNĄ LAZANIĘ Z SELERA. To proste, smaczne i sycące danie powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom, ale wszystkim tym, którzy chcą odetchnąć od mięsa, szczególnie teraz w okresie Wielkiego Postu.

Składniki:

  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 400 ml mleka
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1Rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką.

2Ciągle mieszając na ogniu, dodajemy mleko, solimy i doprawiamy gałką muszkatołową. Doprowadzamy beszamel do wrzenia, uważając, by nie uformowały się grudki.

3Obieramy seler i ziemniaki, kroimy je na cienki plasterki.

4Na formie do pieczenia wykładamy cienką warstwę beszamelu, którą przykrywamy ziemniakami i znowu beszamelem; posypujemy startym serem, na który kładziemy seler i beszamel. Kontynuujemy aż do brzegów formy, kończąc beszamelem, który posypujemy dużą ilością startego sera.

5Pieczemy przez 40-45 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.

Porcja dla:

4 osób