50 min.
40 min.
90 min.
Grube rurki makaronu cannelloni faszeruje się najczęściej wołowiną lub cielęciną. My proponujemy lżejszy farsz z kurczaka i większej ilości warzyw. Cannelloni można nafaszerować wcześniej i włożyć do lodówki, a potem wyjąć i upiec w dogodnym czasie. Jako dodatek można podać świeże pieczywo i zieloną sałatę.
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa z kurczaka
- 60 g czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
- 1 por, drobno posiekany
- 60 g mrożonego groszku
- 250 g sera ricotta
- 60 g sera mascarpone
- 1 jajko
- 4 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, bazylia)
- 185 g cannelloni
- sól i pieprz
- 900 ml półtłustego mleka
- ½ cebuli z wbitymi w nią 4 goździkami
- 1 liść laurowy
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 50 g mąki
Przygotowanie:
1Przygotować sos. Mleko wlać do rondla o grubym dnie, dodać cebulę z goździkami, liść laurowy, gałkę muszkatołową i przyprawy do smaku. Zagotować, zestawić z ognia, przykryć i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie smak dodatków zmieni smak mleka.
2Rozgrzać teflonową patelnię na ��rednim ogniu, wrzucić na nią mielonego kurczaka i smażyć, często mieszając, aż mięso będzie białe i kruche. Odstawić do przestygnięcia.
3Czerwoną paprykę, pora i mrożony groszek wrzucić do żaroodpornego naczynia, zalać wrzątkiem tak, aby pokrywał wszystkie warzywa. Pozostawić na pół minuty, a następnie odcedzić na sitku.
4Ubić jajko z serem ricotta i mascarpone, a następnie, mieszając, dodać kurczaka, odcedzone warzywa i zioła. Przyprawić do smaku.
5Teraz należy wrócić do przygotowania sosu. Wyjąć z mleka cebulę z goździkami i liść laurowy. Wsypać do mleka mąkę, energicznie mieszając. Kiedy mąka dobrze się rozprowadzi w mleku, postawić rondel na średnim ogniu i zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, pozostawić na małym ogniu, często mieszając, jeszcze na około 3 minuty.
6Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na dnie kwadratowego żaroodpornego naczynia (30×30 cm) rozprowadzić warstwę sosu.
7Napełnić cannelloni farszem (można to zrobić za pomocą łyżeczki lub palca). Ułożyć cannelloni pojedynczą warstwą w naczyniu z sosem. Na wierzch nałożyć pozostały sos.
8Wymieszać tartą bułkę z parmezanem i posypać cannelloni. Piec 35–40 minut, aż na wierzchu utworzy się rumiana, chrupka skorupka, a sos zacznie bulgotać. Podawać 10 minut po wyjęciu z piekarnika.
Porcja dla:
6 osób