Chili con carne z chlebkiem kukurydzianym

Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
234 min.
Całkowity czas:
259 min.

Duszona na wolnym ogniu wołowina z fasolą w sosie pomidorowym, przyprawionym papryczkami chili oraz kminem rzymskim, to potrawa na zimowy dzień. Doskonałym dodatkiem do niej jest ciepły chleb z mąki kukurydzianej z dodatkiem łagodnej zielonej papryczki chili. Aby posiłek był zrównoważony dietetycznie, taką wołowinę należy podawać z sałatą.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 340 g chudej wołowiny na gulasz, obranej z tłuszczu i pokrojonej w małą kostkę
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka pokruszonych suszonych płatków chili
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 800 czerwonej fasoli kidney z puszki, odsączonej i wypłukanej
  • 300 ml wywaru wołowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić wołowinę i smażyć na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, 3–4 minuty, aż się ładnie przyrumieni. Wyjąć mięso łyżką cedzakową.

2Zmniejszyć ogień na maleńki i wrzucić do rondla cebulę. Wymieszać i smażyć delikatnie 10 minut. Dodać czosnek, kmin rzymski oraz suszone płatki chili i smażyć dalej, mieszając, minutę. Wrzucić wołowinę z powrotem do rondla. Dodać przecier pomidorowy, a następnie pomidory z puszki, fasolę i wywar. Dobrze wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień tak, żeby sos delikatnie wrzał, przykryć i dusić 1–1½ godziny, aż mięso zrobi się miękkie, mieszając od czasu do czasu.

3Upiec chlebek kukurydziany. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C i nasmarować odrobiną stopionego masła płytką kwadratową formę do pieczenia o boku 20 cm. Zmieszać w misce oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz sól. Zmieszać mleko z jajkiem i wlać do miski. Wymieszać, żeby powstało gęste, grudkowate ciasto (nie mieszać zbyt dokładnie, bo chlebek będzie twardy). Dodać kukurydzę i posiekaną papryczkę chili. Przełożyć ciasto do formy i piec 20–25 minut, aż zrobi się jędrne w dotyku.

4Wyjąć chlebek z formy i pokroić na duże kwadraty. Podawać chili w podgrzanych miskach razem z ciepłym chlebkiem.

Porcja dla:

6 osób