20 min.
40 min.
60 min.
Domowe gnocchi z ziemniaków w towarzystwie pieczarkowego sosu z dodatkiem sera Gruyere – wspaniały posiłek pełen pysznych smaków!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, posiekana
Przygotowanie:
1Ziemniaki ugotować. Utłuc na puree, dodać sól, jajko i – mieszając – stopniowo dodawać mąkę (im mniej dodasz mąki, tym kluski będą delikatniejsze). Mąkę należy dodawać kiedy ziemniaki są jeszcze ciepłe – dzięki temu ciasto zarobi się łatwiej i będzie elastyczniejsze. Ciasto podzielić na kilka części, każdą rozwałkować na wałek i pokroić na małe kawałki.
2W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucać gnocchi, a od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze przez 3-4 minuty.
3W międzyczasie na oleju podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki i smażyć przez kilka minut. Dodać śmietanę i zagotować. Dodać sól, pieprz, natkę oraz ser.
4Gnocchi przełożyć do sosu za pomocą łyżki cedzakowej, wymieszać i zagotować. Podawać.
Porcja dla:
4 osób