Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Domowe gnocchi z ziemniaków w towarzystwie pieczarkowego sosu z dodatkiem sera Gruyere – wspaniały posiłek pełen pysznych smaków!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, posiekana

Przygotowanie:

1Ziemniaki ugotować. Utłuc na puree, dodać sól, jajko i – mieszając – stopniowo dodawać mąkę (im mniej dodasz mąki, tym kluski będą delikatniejsze). Mąkę należy dodawać kiedy ziemniaki są jeszcze ciepłe – dzięki temu ciasto zarobi się łatwiej i będzie elastyczniejsze. Ciasto podzielić na kilka części, każdą rozwałkować na wałek i pokroić na małe kawałki.

2W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucać gnocchi, a od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze przez 3-4 minuty.

3W międzyczasie na oleju podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki i smażyć przez kilka minut. Dodać śmietanę i zagotować. Dodać sól, pieprz, natkę oraz ser.

4Gnocchi przełożyć do sosu za pomocą łyżki cedzakowej, wymieszać i zagotować. Podawać.

Porcja dla:

4 osób