Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
85 min.
85 min.
Bardzo smaczny dodatek do dań – bakłażana najpierw smażę, a następnie dodaję miętę, czosnek, ocet i cukier. Pycha!
Składniki:
- 4 bakłażany
- olej do smażenia
- 4-6 listków mięty
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka cukru
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm. Posolić, zalać wodą i odstawić na godzinę.
2Bakłażana odsączyć i pokroić w słupki. Smażyć na gorącym oleju z obu stron.
3Bakłażana przełożyć do garnka, dodać miętę, czosnek, ocet i cukier, gotować na małym ogniu przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na zimno.
Porcja dla:
4 osób