Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
85 min.

Bardzo smaczny dodatek do dań – bakłażana najpierw smażę, a następnie dodaję miętę, czosnek, ocet i cukier. Pycha!

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • olej do smażenia
  • 4-6 listków mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm. Posolić, zalać wodą i odstawić na godzinę.

2Bakłażana odsączyć i pokroić w słupki. Smażyć na gorącym oleju z obu stron.

3Bakłażana przełożyć do garnka, dodać miętę, czosnek, ocet i cukier, gotować na małym ogniu przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na zimno.

Porcja dla:

4 osób