Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
90 min.

Aromatyczna pieczeń z indyka z ziołami, znakomicie sprawdza się jako danie główne na ciepło oraz na zimno do kanapek lub sałatki.

Składniki:

  • 1 kg fileta z indyka
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki oregano
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oleju ryżowego

Przygotowanie:

1Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i ziołami.

2Cytrynę umyć i pokroić w plastry. Trzy kawałki cytryny ułożyć na mięsie i związać dratwą.

3Olej ryżowy rozgrzać w rondlu (który można później włożyć do piekarnika) i podsmażyć na nim indyka.

4Do mięsa dodać poszatkowaną szalotkę i posiekany w plasterki czosnek. Smażyć przez 5 min. Dodać koncentrat pomidorowy i zalać 250 ml gorącej wody.

5Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do rondla z mięsem. Dusić przez ok. 5 minut i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.

6Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki lub kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

7Po 30 minutach od włożenia mięsa do piekarnika dodać pokrojone warzywa razem z plastrami cytryny i podlać pozostałą wodą. Piec przez kolejne 30 minut.

Porcja dla:

6 osób