20 min.
70 min.
90 min.
Aromatyczna pieczeń z indyka z ziołami, znakomicie sprawdza się jako danie główne na ciepło oraz na zimno do kanapek lub sałatki.
Składniki:
- 1 kg fileta z indyka
- sól i pieprz do smaku
- 5 gałązek świeżego tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki oregano
- 1 cytryna
- 3 łyżki oleju ryżowego
Przygotowanie:
1Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i ziołami.
2Cytrynę umyć i pokroić w plastry. Trzy kawałki cytryny ułożyć na mięsie i związać dratwą.
3Olej ryżowy rozgrzać w rondlu (który można później włożyć do piekarnika) i podsmażyć na nim indyka.
4Do mięsa dodać poszatkowaną szalotkę i posiekany w plasterki czosnek. Smażyć przez 5 min. Dodać koncentrat pomidorowy i zalać 250 ml gorącej wody.
5Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do rondla z mięsem. Dusić przez ok. 5 minut i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
6Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki lub kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
7Po 30 minutach od włożenia mięsa do piekarnika dodać pokrojone warzywa razem z plastrami cytryny i podlać pozostałą wodą. Piec przez kolejne 30 minut.
Porcja dla:
6 osób