Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
75 min.

Te popularne chińskie zakąski, znane też pod angielską nazwą spring rolls, nadziewane kurczakiem i kruchymi warzywami, przygotujemy w oryginalny sposób, z ciasta filo, a nie płatów wonton. Ponadto upieczemy je, a nie usmażymy w głębokim tłuszczu. Można je podawać z sosem chutney oraz orientalną sałatką lub jako przekąskę podczas przyjęcia.

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 filety z piersi kurczaka, drobno posiekane (ok. 300 g)
  • 4 cebulki dymki, posiekane
  • 2 marchewki, grubo utarte
  • 1 duża cukinia, grubo utarta

Przygotowanie:

1Rozgrzać na średnim ogniu olej roślinny wraz z olejem sezamowym. Wrzucić kurczaka i smażyć 5 minut, cały czas mieszając, aż mięso będzie niemal gotowe.

2Wrzucić dymkę, tartą marchewkę i cukinię. Starannie wymieszać. Przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i dusić 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.

3Dodać kiełki fasoli i bambusa oraz kasztany wodne. Dusić bez przykrycia 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać sos sojowy i sherry. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia.

4Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Rozwinąć ciasto filo, nie rozdzielając płatów. Ostrym nożem przekroić złożone płaty na 3 paski po około 16 × 24 cm. Ułożyć wszystkie 18 pasków w jednym stosie.

5Ułożyć górny pasek ciasta na stolnicy węższą krawędzią do siebie. Nałożyć czubatą łyżkę nadzienia przy najbliższej siebie krawędzi, pozostawiając niewielki brzeg. Założyć dłuższe krawędzie ciasta na nadzienie i zrolować. Posmarować krawędzie lekko olejem i zlepić. Ułożyć złączeniem w dół na blasze i posmarować odrobiną oleju. Podobnie przygotować pozostałe naleśniczki.

6Piec 12-15 minut, aż naleśniczki przyrumienią się i zrobią chrupkie. Przełożyć na metalową kratkę, by lekko przestygły, zanim je podamy.

Porcja dla:

6 osób