60 min.
15 min.
75 min.
Te popularne chińskie zakąski, znane też pod angielską nazwą spring rolls, nadziewane kurczakiem i kruchymi warzywami, przygotujemy w oryginalny sposób, z ciasta filo, a nie płatów wonton. Ponadto upieczemy je, a nie usmażymy w głębokim tłuszczu. Można je podawać z sosem chutney oraz orientalną sałatką lub jako przekąskę podczas przyjęcia.
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 filety z piersi kurczaka, drobno posiekane (ok. 300 g)
- 4 cebulki dymki, posiekane
- 2 marchewki, grubo utarte
- 1 duża cukinia, grubo utarta
Przygotowanie:
1Rozgrzać na średnim ogniu olej roślinny wraz z olejem sezamowym. Wrzucić kurczaka i smażyć 5 minut, cały czas mieszając, aż mięso będzie niemal gotowe.
2Wrzucić dymkę, tartą marchewkę i cukinię. Starannie wymieszać. Przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i dusić 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
3Dodać kiełki fasoli i bambusa oraz kasztany wodne. Dusić bez przykrycia 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać sos sojowy i sherry. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia.
4Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Rozwinąć ciasto filo, nie rozdzielając płatów. Ostrym nożem przekroić złożone płaty na 3 paski po około 16 × 24 cm. Ułożyć wszystkie 18 pasków w jednym stosie.
5Ułożyć górny pasek ciasta na stolnicy węższą krawędzią do siebie. Nałożyć czubatą łyżkę nadzienia przy najbliższej siebie krawędzi, pozostawiając niewielki brzeg. Założyć dłuższe krawędzie ciasta na nadzienie i zrolować. Posmarować krawędzie lekko olejem i zlepić. Ułożyć złączeniem w dół na blasze i posmarować odrobiną oleju. Podobnie przygotować pozostałe naleśniczki.
6Piec 12-15 minut, aż naleśniczki przyrumienią się i zrobią chrupkie. Przełożyć na metalową kratkę, by lekko przestygły, zanim je podamy.
Porcja dla:
6 osób