Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

Jedno z tradycyjnych dań kuchni włoskiej – kolorowe, aromatyczne i niezwykle smaczne. Faszerowane papryki mogą być podawane jako danie główne lub dodatek do dań.

Składniki:

  • 5 średnich papryk
  • szczypta soli
  • 3 kromki chleba, porwane na małe kawałki
  • 2 łyżki zimnego mleka
  • 400 g mielonej wołowiny

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić głęboką blaszkę.

2Z papryk odkroić czubki, wydrążyć gniazda nasienne. Umyć i odłożyć na bok. Lekko posolić w środku.

3Chleb namoczyć w mleku, dodać mięso, pietruszkę, jajko, oliwę i parmezan. Wymieszać, doprawić pieprzem.

4Farszem napełnić papryki i ułożyć na blaszce. Piec przez 50 minut. Podawać ciepłe, ale nie gorące.

Porcja dla:

4 osób