Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Jedno z tradycyjnych dań kuchni włoskiej – kolorowe, aromatyczne i niezwykle smaczne. Faszerowane papryki mogą być podawane jako danie główne lub dodatek do dań.
Składniki:
- 5 średnich papryk
- szczypta soli
- 3 kromki chleba, porwane na małe kawałki
- 2 łyżki zimnego mleka
- 400 g mielonej wołowiny
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić głęboką blaszkę.
2Z papryk odkroić czubki, wydrążyć gniazda nasienne. Umyć i odłożyć na bok. Lekko posolić w środku.
3Chleb namoczyć w mleku, dodać mięso, pietruszkę, jajko, oliwę i parmezan. Wymieszać, doprawić pieprzem.
4Farszem napełnić papryki i ułożyć na blaszce. Piec przez 50 minut. Podawać ciepłe, ale nie gorące.
Porcja dla:
4 osób