Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Cukinia i świeża mięta smakują mi w każdym wydaniu, a szczególnie są smaczne, gdy podać je w duecie. Takie placuszki polewam czasami jogurtem wymieszanym z czosnkiem.

Składniki:

  • 2 młode cukinie (300-500 g)
  • 100 g żółtego sera (twardego, np. Zamojski), drobno startego
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku

Przygotowanie:

1Cukinie umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć z soku.

2Wszystkie składniki wymieszać, dodać do smaku sól i pieprz.

3Na patelni rozgrzać olej i nakładać ciasto łyżką. Smażyć placki z obydwu stron na złocisty kolor.

Porcja dla:

10 osób