Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Cukinia i świeża mięta smakują mi w każdym wydaniu, a szczególnie są smaczne, gdy podać je w duecie. Takie placuszki polewam czasami jogurtem wymieszanym z czosnkiem.
Składniki:
- 2 młode cukinie (300-500 g)
- 100 g żółtego sera (twardego, np. Zamojski), drobno startego
- 1 jajko
- 3 łyżeczki posiekanej mięty
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
Przygotowanie:
1Cukinie umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć z soku.
2Wszystkie składniki wymieszać, dodać do smaku sól i pieprz.
3Na patelni rozgrzać olej i nakładać ciasto łyżką. Smażyć placki z obydwu stron na złocisty kolor.
Porcja dla:
10 osób