Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
55 min.

Te chińskie pierożki, znane także jako shao may lub shiu may, mają farsz z kurczaka, który jest lżejszy niż tradycyjny farsz z wieprzowiny. Można użyć gotowego ciasta won ton lub przygotować je samemu. Pierożki dim sum stanowią smaczną przystawkę do wielodaniowego posiłku.

Składniki:

  • 200 g kasztanów wodnych z puszki, pokrojonych
  • 4 cebulki dymki, cienko pokrojone
  • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 340 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
  • 5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 30 g grzybów shiitake, pokrojonych
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej i jeszcze trochę do posypania
  • 50 płatków ciasta do pierożków won ton
  • 150 g jarmużu, boćwiny lub innych warzyw liściastych
  • sól, pieprz kajeński

Przygotowanie:

1Zmieszać kasztany wodne, dymkę, kolendrę, sos sojowy i olej sezamowy. Dodać mielone mięso, cukier, czosnek, imbir i grzyby shiitake. Wsypać mąkę kukurydzianą z solą i pieprzem kajeńskim i dobrze wymieszać.

2Posypać talerz mąką kukurydzianą. Na środek każdego płatka won ton kłaść łyżeczkę nadzienia. Zwilżyć lekko ciasto wokół nadzienia. Zebrać brzegi ciasta, formując “sakiewki” z falbankowymi brzegami. Gotowe pierożki kłaść na talerz posypany mąką.

3Do garnka do gotowania na parze włożyć jarmuż, boćwinę lub inne warzywa liściaste. Na warzywach kłaść pierożki i gotować na parze 8–10 minut. Podawać gorące, z oddzielnie podanymi w miseczkach składnikami sosu, aby każdy mógł skomponować własny sos.

Porcja dla:

6 osób