45 min.
10 min.
55 min.
Te chińskie pierożki, znane także jako shao may lub shiu may, mają farsz z kurczaka, który jest lżejszy niż tradycyjny farsz z wieprzowiny. Można użyć gotowego ciasta won ton lub przygotować je samemu. Pierożki dim sum stanowią smaczną przystawkę do wielodaniowego posiłku.
Składniki:
- 200 g kasztanów wodnych z puszki, pokrojonych
- 4 cebulki dymki, cienko pokrojone
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 340 g mielonego mięsa z kurczaka
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
- 5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
- 30 g grzybów shiitake, pokrojonych
- 1 łyżka mąki kukurydzianej i jeszcze trochę do posypania
- 50 płatków ciasta do pierożków won ton
- 150 g jarmużu, boćwiny lub innych warzyw liściastych
- sól, pieprz kajeński
Przygotowanie:
1Zmieszać kasztany wodne, dymkę, kolendrę, sos sojowy i olej sezamowy. Dodać mielone mięso, cukier, czosnek, imbir i grzyby shiitake. Wsypać mąkę kukurydzianą z solą i pieprzem kajeńskim i dobrze wymieszać.
2Posypać talerz mąką kukurydzianą. Na środek każdego płatka won ton kłaść łyżeczkę nadzienia. Zwilżyć lekko ciasto wokół nadzienia. Zebrać brzegi ciasta, formując “sakiewki” z falbankowymi brzegami. Gotowe pierożki kłaść na talerz posypany mąką.
3Do garnka do gotowania na parze włożyć jarmuż, boćwinę lub inne warzywa liściaste. Na warzywach kłaść pierożki i gotować na parze 8–10 minut. Podawać gorące, z oddzielnie podanymi w miseczkach składnikami sosu, aby każdy mógł skomponować własny sos.
Porcja dla:
6 osób