20 min.
25 min.
45 min.
Młode warzywa, aromatyczne zioła i intensywna w smaku skórka cytrynowa tworzą pyszne, orzeźwiające nadzienie tej zapiekanki z ciasta filo. Łatwo ją przygotować i jest tak smaczna, że z pewnością znajdzie się na liście ulubionych potraw całej rodziny. Można ją podać z młodą marchewką i młodymi ziemniakami w mundurkach.
Składniki:
- drobno otarta skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 225 g porów, pokrojonych w cienkie plasterki
- 115 g młodej kapusty, drobno poszatkowanej
- 170 g mrożonego, drobnego groszku
- 2 łyżki świeżego estragonu, posiekanego
Przygotowanie:
1Wymieszać skórkę z cytryny z oliwą i odstawić na około 5 minut. Wlać połowę tej oliwy do dużego rondla. Wrzucić pory, młodą kapustę, groszek, estragon i miętę. Starannie wymieszać warzywa z oliwą, przykryć i dusić na małym ogniu około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż skurczą się i lekko zmiękną.
2Doprawić warzywa solą i pieprzem, przełożyć je do formy o średnicy 20 cm. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
3Ubić jajka z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem, dodać ser gruyere. Wlać do warzyw i lekko wymieszać.
4Posmarować bardzo lekko płat ciasta filo odrobiną pozostałej aromatyzowanej oliwy. Ułożyć na warzywach, starannie podtykając krawędzie pod spód. Posmarować resztę płatów ciasta filo oliwą i ułożyć je na wierzchu, nasmarowaną stroną do góry, ściskając, żeby powstały fałdki względnie równomiernie rozmieszczone po powierzchni ciasta.
5Luźno przykryć zapiekankę folią aluminiową i wstawić do piekarnika na około 10 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze 10-15 minut, aż ciasto zrobi się chrupiące i przyrumienione. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób