Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
150 min.

Bardzo smaczny i pachnący chleb pieczony z dodatkiem miodu i maślanki. Doskonały na kanapki i do tostowania.

Składniki:

  • 1,5 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1,5 szklanki maślanki o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki masła, stopionego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka soli
  • 6,5 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

1W miseczce wymieszać drożdże z cukrem i wodą. Odstawić na 10 minut.

2Maślankę wymieszać z masłem, miodem i drożdżami. Dodać sól i 2 szklanki mąki, wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, po 1/2 szklanki na raz, dokładnie mieszając drewnianą łyżką. Kiedy ciasto się zawiąże, przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez 6 minut, aż będzie elastyczne.

3Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

4Wyrośnięte ciasto zagnieść, podzielić na pół, uformować bochenki. Przełożyć do natłuszczonych keksówek, przykryć i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

5Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.

6Piec przez 30 minut, aż wierzch będzie rumiany.

Porcja dla:

2 osób