20 min.
30 min.
150 min.
Bardzo smaczny i pachnący chleb pieczony z dodatkiem miodu i maślanki. Doskonały na kanapki i do tostowania.
Składniki:
- 1,5 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1,5 szklanki maślanki o temperaturze pokojowej
- 2 łyżki masła, stopionego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka soli
- 6,5 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
1W miseczce wymieszać drożdże z cukrem i wodą. Odstawić na 10 minut.
2Maślankę wymieszać z masłem, miodem i drożdżami. Dodać sól i 2 szklanki mąki, wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, po 1/2 szklanki na raz, dokładnie mieszając drewnianą łyżką. Kiedy ciasto się zawiąże, przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez 6 minut, aż będzie elastyczne.
3Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
4Wyrośnięte ciasto zagnieść, podzielić na pół, uformować bochenki. Przełożyć do natłuszczonych keksówek, przykryć i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
5Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
6Piec przez 30 minut, aż wierzch będzie rumiany.
Porcja dla:
2 osób