230 min.
40 min.
270 min.
Taki chlebek jest bardzo smaczny tuż po upieczeniu. A kiedy już nie będzie całkiem świeży, można pokroić go, opiec kromki w opiekaczu na złocisty kolor i podawać z masłem i miodem.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej i jeszcze trochę do posypania blatu
- 1/2 łyżeczki soli
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- po 80 g suszonych moreli, gruszek, śliwek i fig
- 50 g migdałów, orzechów laskowych lub włoskich
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać mąkę, sól, skórkę cytryny i drożdże. Grubo posiekać suszone owoce i orzechy. Wrzucić do miski, zalać 250 ml letniej wody. Całość wyrobić na lepkie ciasto mikserem.
2Energicznie zagniatać i uderzać ciasto rękami na posypanym mąką blacie przez 10 minut, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Włożyć z powrotem do miski, nakryć ściereczką i odstawić na 11/2–2 godzin w ciepłe miejsce. Objętość ciasta powinna się podwoić.
3Jeszcze raz dobrze zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć na niej kulę ciasta i przykryć ściereczką, zwilżoną letnią wodą. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia, żeby objętość ciasta znów dwukrotnie wzrosła.
4Nagrzać piekarnik do 200°C. Piec chleb 30–40 minut, aż stanie się brązowy i będzie wydawał pusty odgłos, gdy puka się w jego spód. Jeśli podczas pieczenia będzie zbyt szybko ciemniał, należy nakryć go folią aluminiową. Ostudzić chleb na drucianej podstawce. W szczelnym pojemniku pozostanie świeży przez 5 dni.
Porcja dla:
1 osoby