60 min.
60 min.
8760 min.
Chleb upieczony na domowym zakwasie jest zdrowy i bardzo smaczny. Warto poświęcić trochę czasu, a poźniej z satysfakcją się delektować!
Składniki:
- 2 kg mąki razowej żytniej
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
1Zakwas Do kamiennego garnka lub słoja wsypać 10 łyżek mąki żytniej razowej i zalać 2 szklankami ciepłej, przegotowanej wody. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni (najlepsza temperatura to 30 stopni C).
2Jedną szklankę mąki żytniej zalać zakwasem, wymieszać aby powstała gęsta papka i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Sfermentowany rozczyn wymieszać z 3-4 szklankami wody i wlać do 4 szklanek mąki przeznaczonej do pieczenia. Dobrze wymieszać, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
3Do wyrośniętego ciasta stopniowo dosypywać pozostałą mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Dodać sól i kminek, i wyrobić na elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
4Formy natłuścić olejem, wysypać mąką pszenną i napełnić ciastem do połowy. Wygładzić powierzchnię i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
5Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni C. Chleby posmarować ciepłą wodą za pomocą pędzelka. Piec przez godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy są upieczone. Przed wyjęciem z piekarnika jeszcze raz wierzch posmarować wodą.
Porcja dla:
20 osób