Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Risotto ze stopionym serem parmezan i porządną dawką białego wina. Takie proste, a takie eleganckie i pyszne! Idealne jako przystawka, gdy zapraszamy na obiad gości. Aby ładnie prezentowało się na talerzu, można je nakładać do okrągłych foremek do wykrawania ciastek, uklepać, wyjąć foremkę, a na wierzch risotto położyć listek szałwii.

Składniki:

  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g posiekanej szalotki
  • 140 g ryżu do risotto
  • 60 ml wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki creme fraiche lub śmietany 18%
  • 40 g startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Najpierw przygotować bulion, w którym ugotuje się ryż: w rondelku wymieszać kostkę rosołową z 600 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu.

2Na patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać szalotkę i smażyć na średnim ogniu, aż się przyrumieni. Wtedy dodać ryż i smażyć przez 3 minuty, aż będzie przezroczysty. Dodać białe wino i gotować, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodać chochelkę bulionu i mieszać, aż ryż wchłonie bulion. Powtarzać ten proces, aż do wyczerpania bulionu, lub do chwili gdy ryż będzie ugotowany al dente (czyli na półtwardo).

3Gdy ryż się ugotuje dodać creme fraiche, parmezan, sól i pieprz. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

2 osób