Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
185 min.

Ten chleb należy do ulubionych w mojej rodzinie. Przepis nigdy nie był zapisany, aż w końcu babcia mi go przekazała kiedy już miała po 90ce.

Składniki:

  • 3 szklanki (710 ml) ciepłej wody
  • 3 łyżki suszonych drożdży
  • 3 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
  • 1 kg mąki chlebowej

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać wodę z drożdżami, solą, olejem, cukrem i 4 szklankami mąki. Wymieszać, aby składniki się połączyły i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.

2Stopniowo dodawać 4 szklanki mąki, wyrabiając na jednolite ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia.

3Kiedy podwoi swoją objętość, ugnieść i podzielić na 3 części. Uformować bochenki i przełożyć do keksówek. Odstawić do wyrośnięcia.

4Piec w temperaturze 175 stopni C przez 35-45 minut. Na kilka ostatnich minut lepiej przykryć bochenki folią aluminiową, żeby zbyt się nie przypiekły.

Porcja dla:

3 osób