20 min.
45 min.
185 min.
Ten chleb należy do ulubionych w mojej rodzinie. Przepis nigdy nie był zapisany, aż w końcu babcia mi go przekazała kiedy już miała po 90ce.
Składniki:
- 3 szklanki (710 ml) ciepłej wody
- 3 łyżki suszonych drożdży
- 3 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
- 1 kg mąki chlebowej
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać wodę z drożdżami, solą, olejem, cukrem i 4 szklankami mąki. Wymieszać, aby składniki się połączyły i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
2Stopniowo dodawać 4 szklanki mąki, wyrabiając na jednolite ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
3Kiedy podwoi swoją objętość, ugnieść i podzielić na 3 części. Uformować bochenki i przełożyć do keksówek. Odstawić do wyrośnięcia.
4Piec w temperaturze 175 stopni C przez 35-45 minut. Na kilka ostatnich minut lepiej przykryć bochenki folią aluminiową, żeby zbyt się nie przypiekły.
Porcja dla:
3 osób