Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
85 min.

Biała kiełbasa gotowana w piwie ma wspaniały smak! Polecam to danie nie tylko na Wielkanoc! Świetnie smakuje z ziemniakami 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg białej kiełbasy
  • 3 szklanki piwa (jasnego)
  • 1 cebula starta na drobnej tarce
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku

Przygotowanie:

1Piwo wlać do rondelka i zagotować. Dodać kiełbasę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie odstawić na około pół godziny.

2Wyjąć kiełbasę z piwa (można pokroić na kawałki lub plasterki).

3Masło roztopić i wmieszać mąkę robiąc zasmażkę. Stale mieszając trzepaczką dodać piwo w którym gotowała się kiełbasa, a następnie dodać cebulę. Sos ma być jednolity i gęsty. Jeśli będzie zbyt rzadki trzeba chwilę dłużej gotować bez przykrycia. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać kiełbasę i podawać na ciepło.

Porcja dla:

4 osób