Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
85 min.
85 min.
Biała kiełbasa gotowana w piwie ma wspaniały smak! Polecam to danie nie tylko na Wielkanoc! Świetnie smakuje z ziemniakami 🙂
Składniki:
- 0,5 kg białej kiełbasy
- 3 szklanki piwa (jasnego)
- 1 cebula starta na drobnej tarce
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- sos sojowy do smaku
Przygotowanie:
1Piwo wlać do rondelka i zagotować. Dodać kiełbasę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie odstawić na około pół godziny.
2Wyjąć kiełbasę z piwa (można pokroić na kawałki lub plasterki).
3Masło roztopić i wmieszać mąkę robiąc zasmażkę. Stale mieszając trzepaczką dodać piwo w którym gotowała się kiełbasa, a następnie dodać cebulę. Sos ma być jednolity i gęsty. Jeśli będzie zbyt rzadki trzeba chwilę dłużej gotować bez przykrycia. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać kiełbasę i podawać na ciepło.
Porcja dla:
4 osób