45 min.
35 min.
180 min.
Chleb z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem nasion słonecznika, siemienia lnianego, bulguru, melasy i miodu. Wyrabia się go ręcznie i piecze w piekarniku.
Składniki:
- 2 łyżki aktywnych suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki (120 ml) ciepłej wody (ok. 40 stopni)
- 3 i 1/2 szklanki ciepłej wody (ok. 40 stopni)
- 1/4 szklanki (60 ml) miodu
- 1/4 szklanki (60 ml) melasy
- 1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
- 2 jajka
Przygotowanie:
1W małej misce rozpuścić drożdże i cukier w 1/2 szklanki ciepłej wody. W dużej misce wymieszać pozostałe 3,5 szklanki ciepłej wody z miodem, melasą, olejem, jajkami i sokiem cytrynowym. Dobrze wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać.
2Stopniowo dodawać 5 szklanek mąki pełnoziarnistej, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Dodać siemię, bulgur i słonecznik; wymieszać.
3Odstawić na 20 minut, aż ciasto zrobi się bardzo lekkie i puszyste. Wmieszać sól i dodawać resztę mąki, także chlebowej, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski.
4Wyrabiać ciasto przez 10 do 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem miski, przykryć i odstawić w piekarniku z włączonym światłem na około 1 godzinę, aby wyrosło. Ma podwoić swoją objętość.
5Ubić pięścią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza i uformować 6 kul. Przykryć i odstawić na 20 minut.
6Formować z kul bochenki, przykryć i ponownie odstawić do piekarnika, aż podwoją objętość. Piec w 190 stopniach C przez 25-35 minut.
Porcja dla:
72 osób