Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Jeśli uwielbiasz oliwki to ten przepis jest dla ciebie! Oliwki pieczone z dodatkiem czosnku, skórki pomarańczowej i chili. Można je podawać na ciepło od razu po upieczeniu, albo przechowywać w słoiku do miesiąca.

Składniki:

  • 360 g oliwek czarnych i zielonych
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 125 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • oliwa z oliwek extra virgin do słoika

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.

2Oliwki odcedzić z zalewy, każdą z nich naciąć i delikatnie wycisnąć.

3Skórkę z pomarańczy pokroić w 1 cm kawałki.

4W naczyniu żaroodpornym wymieszać oliwki z oliwą, nasionami kopru, czosnkiem, skórką pomarańczową i chili. Piec przez 25 minut.

5Podawać na ciepło albo przełożyć do słoika, zalać dodatkową oliwą i przechowywać w lodówce do miesiąca.

Porcja dla:

10 osób