Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Jeśli uwielbiasz oliwki to ten przepis jest dla ciebie! Oliwki pieczone z dodatkiem czosnku, skórki pomarańczowej i chili. Można je podawać na ciepło od razu po upieczeniu, albo przechowywać w słoiku do miesiąca.
Składniki:
- 360 g oliwek czarnych i zielonych
- skórka z 1 pomarańczy
- 125 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- oliwa z oliwek extra virgin do słoika
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.
2Oliwki odcedzić z zalewy, każdą z nich naciąć i delikatnie wycisnąć.
3Skórkę z pomarańczy pokroić w 1 cm kawałki.
4W naczyniu żaroodpornym wymieszać oliwki z oliwą, nasionami kopru, czosnkiem, skórką pomarańczową i chili. Piec przez 25 minut.
5Podawać na ciepło albo przełożyć do słoika, zalać dodatkową oliwą i przechowywać w lodówce do miesiąca.
Porcja dla:
10 osób