20 min.
25 min.
45 min.
Te roladki z kurczaka wyglądają bardzo elegancko, ale niech Cię nie zmyli ich wygląd, bo bardzo łatwo się je robi. Dobre na obiad na co dzień, albo na kolację w weekend w gronie gości.
Składniki:
- 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 8 szparagów
- 55 g startego sera mozzarella
- 30 g bułki tartej z przyprawami
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5). Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
2Piersi z kurczaka włożyć pomiędzy dwa czyste worki do mrożenia (lub inne grube worki) na grubej desce do krojenia. Roztłuc tłuczkiem (szerokim młotkiem, dnem patelni…) na równą grubość ok. 1 cm. Posypać z każdej strony solą i pieprzem.
3Wzdłuż środka każdej piersi ułożyć po 4 szparagi i posypać każdą po równej porcji mozzarelli. Zwinąć obie piersi tak, aby szparagi i ser znalazły się w środku rolki. Ułożyć roladki w naczyniu żaroodpornym i posypać każdą 2 łyżkami bułki tartej.
4Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25 minut, aż bułka tarta będzie złocista, a kurczak będzie upieczony w środku.
Porcja dla:
2 osób