Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Te roladki z kurczaka wyglądają bardzo elegancko, ale niech Cię nie zmyli ich wygląd, bo bardzo łatwo się je robi. Dobre na obiad na co dzień, albo na kolację w weekend w gronie gości.

Składniki:

  • 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 8 szparagów
  • 55 g startego sera mozzarella
  • 30 g bułki tartej z przyprawami

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5). Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.

2Piersi z kurczaka włożyć pomiędzy dwa czyste worki do mrożenia (lub inne grube worki) na grubej desce do krojenia. Roztłuc tłuczkiem (szerokim młotkiem, dnem patelni…) na równą grubość ok. 1 cm. Posypać z każdej strony solą i pieprzem.

3Wzdłuż środka każdej piersi ułożyć po 4 szparagi i posypać każdą po równej porcji mozzarelli. Zwinąć obie piersi tak, aby szparagi i ser znalazły się w środku rolki. Ułożyć roladki w naczyniu żaroodpornym i posypać każdą 2 łyżkami bułki tartej.

4Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25 minut, aż bułka tarta będzie złocista, a kurczak będzie upieczony w środku.

Porcja dla:

2 osób