Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
105 min.

Niebanalne odstępstwo od tradycyjnego bochenka białego chleba. Dla dodatkowego urozmaicenia można robić próby z różnymi serami.

Składniki:

  • 265 ml maślanki
  • 3 szklanki mąki chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki startego ostrego sera (np. cheddar)
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży

Przygotowanie:

1Wszystkie skladniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać program „chleb biały”. Włączyć przycisk Start.

2Aby upiec chleb w piekarniku, wykorzystać automat do wyrobienia ciasta, a po zakończeniu cyklu uformować bochenek i umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objetość. Piec w nagrzanym do 175°C piekarniku przez 35 do 45 minut.

Porcja dla:

12 osób