30 min.
30 min.
240 min.
Wspaniale pachnący, domowy chleb, który jest w dodatku bardzo zdrowy. Wspaniale smakuje z musztardą, smalcem, ostrym żółtym serem albo z kiszoną kapustą.
Składniki:
- 14 g aktywnych suchych drożdży
- 120 ml (1/2 szklanki) ciepłej wody (45°C)
- 355 ml (1 i 1/2 szklanki) ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże.
2W dużej misce wymieszać mleko z cukrem i solą. Za pomocą miksera mieszaj cały czas dodając melasę, masło, mieszaninę z drożdżami i 1 szklankę mąki żytniej.
3Mieszając drewnianą łyżką dodawać pozostałą mąkę żytnie. Następnie dodawać mąkę chlebową, mieszając łyżką aż ciasto będzie na tyle gęste, że trzeba je będzie wyrabiać ręcznie.
4Wyrabiać 5 do 10 minut, dodając tyle mąki, ile będzie trzeba. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk lub do stolnicy, należy dodać więcej mąki.
5Przykryć ciasto i odstawić, aby wyrosło na 1 – 1,5 godziny. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
6Lekko ugnieść ciasto, a następnie podzielić je na dwie części i uformować dwa okrągłe bochenki. Położyć bochenki na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i odstawić, aby podwoił swoją objętość (na około 1,5 godziny).
7Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Piec przez 30 do 35 minut.
Porcja dla:
2 osób