20 min.
75 min.
95 min.
Na ciepło i na zimno, na śniadanie i na obiad…. Ja mogę wcinać ten chlebek bezustannie!
Składniki:
- 1 mała cebula
- 30 g masła
- 3 łyżeczki świeżych listków tymianku
- 1 szklanka mąki
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Cebulę drobno posiekać. Masło rozpuścić na patelni i krótko podsmażyć na nim cebulę z 2 łyżeczkami tymianku (około 3-4 minuty). Będzie pięknie pachnieć. Odstawić z ognia.
2Do miski przesiać mąkę, a następnie wymieszać z sodą oczyszczoną, cukrem, solą, gałką muszkatołową i kminkiem. Odstawić.
3Do osobnej miski wrzucić purée dyniowe, podsmażoną cebulę (wraz z masłem), a następnie wbić jajka, dolać mleko oraz olej. Wszystko zmiksować do ładnego połączenia składników. Teraz należy odłożyć 2 łyżki masy do osobnej miseczki na później.
4Do masy dyniowej dodać w dwóch partiach mąkę wymieszaną z przyprawami i połączyć do otrzymania gładkiej masy. Ciasto gotowe.
5Małą keksówkę o wymiarach 10×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, a wierzch posmarować odłożoną wcześniej masą jajeczno-dyniową. Ułożyć plasterki dyni i posypać wierzch pozostałym tymiankiem (ja sypię dodatkową łyżeczkę, bo bardzo lubię jego aromat).
6Tak przygotowany chlebek włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piec do tzw. „suchego patyczka”, co zajmie, w zależności od wilgotności ciasta i rodzaju purée dyniowego, około 60-75 minut.
7Gdy chlebek jest upieczony, wyłączyć piekarnik i studzić jeszcze 10 minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć i wystudzić całkowicie na drucianej kratce.
Porcja dla:
1 osoby