Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
95 min.

Na ciepło i na zimno, na śniadanie i na obiad…. Ja mogę wcinać ten chlebek bezustannie!

Składniki:

  • 1 mała cebula
  • 30 g masła
  • 3 łyżeczki świeżych listków tymianku
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Cebulę drobno posiekać. Masło rozpuścić na patelni i krótko podsmażyć na nim cebulę z 2 łyżeczkami tymianku (około 3-4 minuty). Będzie pięknie pachnieć. Odstawić z ognia.

2Do miski przesiać mąkę, a następnie wymieszać z sodą oczyszczoną, cukrem, solą, gałką muszkatołową i kminkiem. Odstawić.

3Do osobnej miski wrzucić purée dyniowe, podsmażoną cebulę (wraz z masłem), a następnie wbić jajka, dolać mleko oraz olej. Wszystko zmiksować do ładnego połączenia składników. Teraz należy odłożyć 2 łyżki masy do osobnej miseczki na później.

4Do masy dyniowej dodać w dwóch partiach mąkę wymieszaną z przyprawami i połączyć do otrzymania gładkiej masy. Ciasto gotowe.

5Małą keksówkę o wymiarach 10×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, a wierzch posmarować odłożoną wcześniej masą jajeczno-dyniową. Ułożyć plasterki dyni i posypać wierzch pozostałym tymiankiem (ja sypię dodatkową łyżeczkę, bo bardzo lubię jego aromat).

6Tak przygotowany chlebek włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piec do tzw. „suchego patyczka”, co zajmie, w zależności od wilgotności ciasta i rodzaju purée dyniowego, około 60-75 minut.

7Gdy chlebek jest upieczony, wyłączyć piekarnik i studzić jeszcze 10 minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć i wystudzić całkowicie na drucianej kratce.

Porcja dla:

1 osoby