15 min.
15 min.
90 min.
Ta rolada to hit na przyjęciach i spotkaniach towarzyskich. Pyszna i wykwintna, a do tego fantastycznie wygląda na stole!
Składniki:
- 1 opakowanie (300 g) mrożonego szpinaku, rozmrożonego
- 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 jajka
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2 opakowania serka twarogowego chrzanowego Almette
- 400 g wędzonego łososia w plastrach
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Na patelni odparować szpinak i podsmażyć na maśle razem z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Odsączyć na sitku i przestudzić.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
3Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do przestudzonego szpinaku. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać ze szpinakiem.
4Do masy przesiać mąkę i wymieszać.
5Masę rozprowadzić na przygotowanej blaszce. Piec przez 15 minut. Odstawić do przestudzenia.
6Na szpinakowym placku rozsmarować serek chrzanowy, przykryć plastrami łososia układając je jeden przy drugim i zwinąć jak roladę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
7Przed podaniem kroić na plastry o grubości 1,5 cm.
Porcja dla:
8 osób