Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
90 min.

Ta rolada to hit na przyjęciach i spotkaniach towarzyskich. Pyszna i wykwintna, a do tego fantastycznie wygląda na stole!

Składniki:

  • 1 opakowanie (300 g) mrożonego szpinaku, rozmrożonego
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 opakowania serka twarogowego chrzanowego Almette
  • 400 g wędzonego łososia w plastrach
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Na patelni odparować szpinak i podsmażyć na maśle razem z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Odsączyć na sitku i przestudzić.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

3Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do przestudzonego szpinaku. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać ze szpinakiem.

4Do masy przesiać mąkę i wymieszać.

5Masę rozprowadzić na przygotowanej blaszce. Piec przez 15 minut. Odstawić do przestudzenia.

6Na szpinakowym placku rozsmarować serek chrzanowy, przykryć plastrami łososia układając je jeden przy drugim i zwinąć jak roladę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

7Przed podaniem kroić na plastry o grubości 1,5 cm.

Porcja dla:

8 osób