Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
90 min.

Śledzie w zalewie, gotowane i podawane na zimno można zjadać bez dodatków, same w sobie stanowią sycącą potrawę.

Składniki:

  • 1 kg filetów śledzi zielonych
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki wegety
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 papryka surowa
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 cebule

Przygotowanie:

1Śledzie pokrojone na kawałki podzielić na 2 lub 3 porcje. Jedną warstwę położyć do garnka, posypać częścią wymieszanych przypraw, położyć na to pokrojone w kostkę paprykę, ogórek i cebulę. Na to położyć kolejną warstwę śledzi, posypać kolejną częścią przypraw i warzyw itd.

2Zalewę wymieszać i zalać śledzie. Zagotować. Po zagotowaniu delikatnie mieszać i gotować na wolnym ogniu do miękkości śledzi (około 5-10 minut). Podawać zimne.

Porcja dla:

6 osób